fredag, augusti 29

Chefspusslet - första bitarna lagda

Så kom det äntligen - beskedet om vilka chefer jag har valt för de högsta befattningarna i MSB. Säkert vållar beskedet blandade känslor, både av glädje och besvikelse. En del har fått stå tillbaka och andra har fått kliva fram och några har till och med klivit in utifrån. För mig har det varit viktigt att bygga ett team med olika kompetenser, erfarenheter och personligheter, ett bra lag.
Att välja bland de kvalificerade 145 sökande till de tolv befattningarna har varit svårt och krävt noggranna överväganden. Efter en intervjuomgång där 30 kandidater intervjuats (25 av mig personligen) och referensinhämtning skett, bestämde jag mig för att ha särskilt fokus på tre urvalsgrunder. Naturligtvis efter att ha vägt kandidaternas formella meriter och personliga egenskaper mot kravprofilen.

- Integreringen ska underlättas - därför är det bra med kandidater som har med sig SRV/KBM/SPF-kompetens.
- Kundperspektivet måste beaktas, dvs våra målgrupper och uppdragsgivare ska känna igen kompetensen.
- Det måste fungera internt, dvs rätten till verksamhetsövergång måste beaktas och en spridning av intern/extern kompetens, ålder och kön är önskvärd.

Resultat - sex chefer från Räddningsverket, tre män och tre kvinnor, tre chefer från Krisberedskapsmyndigheten, två män och en kvinna och tre externa chefer, två män och en kvinna. Allt som allt sju män och fem kvinnor. Från Styrelsen för psykologiskt försvar hade ingen med verksamhetsövergång på denna nivå sökt.

Nu återstår en viktig spelare i laget, nämligen överdirektören. Den befattningen tillsätts av regeringen och ansökningstiden går ut idag. Jag hoppas att vi får besked så snart som möjligt!

Och vi är redan igång med framtagandet av nya kravprofiler till enhetschefsnivån samtidigt som vi slutprocessar detaljorganisationen. Den 4 september träffar vi referensgruppen en sista gång för att diskutera just den frågan och också förslag till grafisk identitet. Jag räknar även här med att kunna hålla tidplanen. Skälet till att det blir referensgruppens sista möte är att jag nu ser framför mig att vi går över till att i chefsgruppen arbeta vidare mot starten av MSB den 1 januari 2009. Visserligen kan mina tolv chefer inte tillträda förrän den dag MSB finns, men inget hindrar ju att vi träffas under hösten. Och för mig är det viktigt att cheferna engageras och får möjlighet att påverka den fortsatta utformningen av MSB. Men alldeles säkert kommer vi också att engagera medarbetare i SRV, KBM och SPF med ytterligare underlagsframtagande i denna process.

Det ska bli väldigt roligt att få börja verka tillsammans med mina nya chefer! Jag vet att det händer spännande saker i kreativa miljöer. Inte minst efter att ha tillbringat förra veckan i en miljö där en rad olika kompetenser, professioner och personligheter fått ägna sig åt problemlösning av olika slag inom krisberedskapsområdet. Ett stort mått av tradition. Den femtiosjätte årgången av årets chefskurs på Solbacka förpliktigade oss alla att leva upp till dagens krav, krav på lösningar av problem vad gäller vårt samhällsskydd och vår beredskap.
Lösningar som måste förhålla sig till både det vardagsnära och det storpolitiska eftersom vi lever i en globaliserad miljö.
Diskussionen var intensiv och det var högt i tak. Precis så ska vi ha det i MSB hoppas jag!

Trevlig helg önskar

Helena

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför så många chefer med juridisk/polisbakgrund? Vore intressant att höra din motivering. För övrigt, lycka till med MSB!

Anonym sa...

Det saknas kommunal erfarenhet i chefsgruppen och i synnerhet erfarenhet av kommunal räddningstjänst. Det blir svårt för MSB att lyckas med sitt uppdrag om man redan från start vänder kommunal räddningstjänst ryggen. Upp till bevis för regeringen vid tillsättningen av överdirektör.