torsdag, november 6

Logotypen!


Två klossar – den ena står fast, robust, den andra ruckad ur sitt läge, vriden några grader i ett tillstånd av tillfälligt kaos.
I vila. Alltid beredd, stabil, för att balansera den andra klossen i evig rörelse.
I centrum finns MSB.

Låter man blicken vila länge på logotypen upptäcker man de många facetterna, flera dimensioner, djup, bredd, höjd, rörelse.
--
De två klossarna bildar en åttauddig stjärna, en symbol med gamla anor i flera kulturer.
Riddarnas åtta-uddiga stjärna i Malteserkorset där spetsarna symboliserar Heder och ära, Tapperhet, Fromhet, Frikostighet, Hjälpsamhet mot fattiga och sjuka, Vördnad för kyrkan, Dödsförakt, Trofasthet.
Den åttauddiga stjärnan har också använts inom brandkårer i Europa sedan 1800-talet. Precis som i riddarnas symbol, har varje udd i stjärnan har sin speciella betydelse och stjärnan speglar en etisk normsamling för hela yrkeskåren. Uthållighet, Lojalitet, Kunskap, Mod, Omtanke, Skicklighet, Takt, Uppmärksamhet
--
Siffran 8 är ett lyckotal i Kina och Japan. Det står bland annat för tur, välgång och ekonomisk framgång. Det kinesiska ordet för 8 rimmar på samma språks ord för välstånd. I Kina finns också det filosofiska begreppet De åtta dygderna.
8 kan också sägas vara pånyttfödelsens tal. På den åttonde dagen börjar veckan om och med den åttonde tonen börjar oktaven om.
En liggande 8 symboliserar evigheten.
Under tillblivelsen av logotypen för MSB har nyckelorden öppen, kompetent och drivande varit närvarande, med fokus på individen och samhället.

Helena Lindberg
.
.
Frågor och svar
.
Har ni ritat ihop den där själva?
Logotypen har tagit fram under en process där många människor har deltagit, framförallt referensgruppen i vilken ju ingick de tre informationscheferna. Det är Pangea Design som gjort logotypen och även ansvarar för hela den grafiska profil som MSB kommer att få. Tanken är att webb, val av stilkstorter, utformning av skriftserier eller brevpapper och så vidare ska bilda en, enhetlig profil.
.
.
Jag vill använda logotypen, kan jag hämta den från bloggen?
Logotypen får inte användas utan särskilt tillstånd. Kontakta gärna informationsavdelningarna på SPF, KBM eller SRV alternativt sekretariatet för MSB-kommittén.
.
Varför är den röd?
Svaret är helt enkelt att rött syns. Rött är en färg som syns också när sanden yr runt en spade någonstans i Tchad, som skymtar genom leran på en sliten jeep i Sudan, som klarar att bäras av mörk bakgrund och av ljus bakgrund på ett papper, en t-shirt, en väska eller vad det kan handla om. Den låter sig kopieras på en gammal fax och syns ganska bra på kopian av en kopia.
.
Var finns den?
Informationsavdelningarna på respektive myndigheter håller på att arbeta med mallar för hur logotypen ska användas, vilka typsnitt som hör ihop med den etc.
.
Vi behöver Office-mallar (eller andra behov)!
Arbetet pågår, mer information via Gemnet respektive Navet.
.
Jag kan fixa en egen variant, vi ska göra xyz nästa vecka!
Nej. Kontakta informationsavdelningen och be dem om hjälp, processen att ta fram användbara mallar och regler för att använda logotyp och grafisk profil pågår. Det arbetet kan dra nytta av en aktuell konkret fråga om ett behov.
.
När ska man använda logotyper för KBM/SRV/SPF respektive MSB? Kontakta informationsavdelningen om den frågan också, men principiellt är regeln ganska enkel. De tre myndigheterna har verksamhet fram till årsskiftet. Sen försvinner myndigheterna med logotyper och allt. Logotypen för MSB används i praktisk gärning när den nya myndigheten uppstår, och i vissa begränsade men tydliga informationsinsatser som MSB-kommittén gör.
Så: efter årsskiftet är det MSB.
.
Kommer det att finnas en ordentlig manual?
Ja, det kommer att finnas en designmanual på webbplats så småningom.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Loggan känns lite 80-tal.

Anonym sa...

Texten "MSB" i loggan är problematisk utifrån ett internationellt perspektiv, med tanke på att det engelska namnet inte alls påminner om förkortningen. Det kommer ske förväxlingar och missförstånd, för att inte tala om alla gånger som de anställda i MSB måste förklara denna inkonsekvens i olika internationella sammanhang. Det finns exempel på organisationer som har den icke-engelska förkortningen i sin logga t.ex. THW (Technisches Hilfswerk se http://www.thw.de). Skillnaden mellan THW och MSB är att THW inte har ett engelskt namn som förvirrar. Refererar man till organisationen i engelska sammanhang heter organisationen "THW" eller "Technisches Hilfswerk". Vill MSB slippa en massa missförstånd bör antingen texten "MSB" utgå från loggan eller så bör myndigheten bara ha det svenska namnet och förkortningen. Av dessa två alternativ skulle jag välja det första.

Omar Harrami

Anonym sa...

Jag tänkte jag skulle vara först ut, mest för att förekomma alla de negativa kommentarer ni kommer att få: jag tyckte det var en kanonsnygg logga, och jag menar allvar. Mycket bra.

Anonym sa...

Snygg logo! Men namnet bredvid är lite för blaffig och fet, jag har alltid varit svag för grått och rött, så varför inte lite slankare still i grått? Namnet är ju inte det lättaste att göra fräscht, men ni har lyckats bra!

Anonym sa...

Påminner om en stoppskylt...

Anonym sa...

Tack! Logan är en positiv överraskning, det har varit alltför nedstämt på sistone, svårt att känna medengagemang, mest känts som att allt sker långt ovanför ens huvud. Men idag kom en symbol som förmedlar en positiv känsla. Fint!

Anonym sa...

Ja, närmare STOP-skylt än så här går väl knappast att komma. Designbyråns välformulerade beskrivningar hänvisar till ett antal gamla religiösa traditioner och "den liggande åttan" - oändlighetssymbolen som Konsum använde sig av på 70-talet. Till detta den uppenbara svårigheten att klara ut en logotyp som kan stå utan bokstäver med en förkortning på svenska dessutom.

"Låter man blicken vila länge på logotypen upptäcker man de många facetterna, flera dimensioner, djup, bredd, höjd, rörelse. Vad är det för snömos? Vem i hela fridenlåter blicken vila länge på en logga? Ja, förutom navelskådarna då?
Det här är definitivt ingen snabbkommunicerad logotyp, fri från religiösa förtecken -det visar ju hela den skriftliga beskrivningen på den här bloggen! Är det något en verksamhet eller myndighet beöver under t ex internationella insatser så är det snabb och rätt kommunikation -inte en logotyp som man ska stå och titta på länge och ha religionshistorisk kunskap om för att kunna förstå sig på. Inte var den snygg heller...

Anonym sa...

Jag håller med den som sa att typsnittet bredvid är alldeles för tungt och blaffigt. Sen undrar jag om den ljusgrå ramen hör till?? Annars bör ni ta bort den.. intrycket blir annorlunda utan. Jag lovar

Anonym sa...

jag tycker också att loggan är okej, men vad är det som står under egentligen? Jag känner mig lätt dumförklarad.

Anonym sa...

Hello 80-talet...

Anonym sa...

Att bero på 80-tal så är det ju helt inne. Efter att ha tittat några gånger så är retro helt ok. Men instämmer helt med problematiken kring MSB och den engelska beteckningen.

Anonym sa...

Som jag har frågat några gånger tidigare till olika personer, hur kommer det att funka utomlands?
Till exemple när insatsledaren säger till nån afrikansk myndighetsrepresentant, till exempel, "Hello we are from the Swedish Civil Contingencies Agency" och sen tittar afrikanerna på alla vita fordon med stora röda MSB logos på.

Confused faces all round.

Eller ännu värre "Hello we are from the MSB, which stands for the Swedish Civil Contingencies Agency"


Och generade svenska personal som måste förklarar varför varenda gång!

Typ: "oh yes, they are our vehicles, it's just that we thought we'd be different and that it would be good to use a Swedish abbreviation in an international context"


hhhmmm...good luck with that

Anonym sa...

Min första reaktion var att formen påminner om davidsstjärnan. Detta skulle kunna medföra en säkerhetsrisk för personal som ska jobba internationellt, jag skulle själv tveka att bära den i tex. Afghanistan. Finns det en strategi för hur den nya myndigheten ska lanseras internationellt?

MSB-kommittén sa...

Fortsätt tycka till.
De frågor som ställs kommer någon av oss att besvara senare!

Skrev
Eva

Anonym sa...

Räddningstjänsternas 8-uddiga stjärna och en Farligt-gods-skylt (som turligt nog fick stanna kvar inom MSB...) var det första jag såg i loggan. Och tyckte väl att det var väl inte så pjåkigt. Men sen läser jag förklaringen och blir mer än förstummad.

En massa liknelser om talet 8 som känns mer än långsökt. Pånyttfödelse??? Ekonomisk framgång??? Oktaven börjar om??? Evighet??? Ursäkta?

Malteserkorset har ju också som någon redan påpekat på SRVs interna diskussionsformum en annan tveksam historisk bakgrund än den som reklambyrån tagit upp.

Sedan så finns även alla de internationella förvecklingar som många redan på pekat. Davidsstjärnan och det internationella namnet kommer att ställa till det.

Anonym sa...

Ja, det är sådana här gånger som man undrar om inte tidspressen är för hård för kommittén? Jag har svårt att tro att man kunde ha hittat en mer olämplig symbol ens om man hade försökt.

Om man bortser från en liten, initierad grupp individer i den norra delen av Skandinavien, så representerar en symetrisk, åttauddig stjärna i första hand staten Israel och den judiska tron. Att välja en sådan symbol kommer naturligtvis att begränsa myndighetens möjlighet att agera internationellt och dessutom utsätta personalen för opåkallade och oacceptabla risker, allt helt i onödan.

Vi kan bara hoppas att kommittén är tillräckligt prestigelösa för att ta tillbaka förslaget och återkomma med en symbol som inte omöjliggör myndighetens uppdrag i stora delar av världen.

Anonym sa...

Men hallå! Davidsstjärnan är väl ändå sexuddig, två trianglar vända mot varandra!
Det är räddningstjänsten som har en åttauddig stjärna, kolla på Stockholms brandförsvar till exempel.
Nu tror jag ivern att kritisera drog iväg lite väl mycket.

Anonym sa...

Jag kan inte låta bli att säga vad jag tycker. Loggan känns urtråkig!! Jag håller även med några andra inlägg om att det känns konstigt om man inte kan använda en engelsk version i situationer där så är lämpligt!

Anonym sa...

Det gör ju varken från eller till att Bosse har rätt typsnitt i sitt interna PM till Gun-Britt. Enda effekt det har är på reklambyråns faktura...

Att sedan typsnittet är märkligt valt och att någon med elementära kunskaper i Illustrator kunde ha gjort detta.. jag är förvånad. Milt talat.

Anonym sa...

Frågan jag ställer mig till alla som tycker att loggan är ful är - Hur snygga är de befintliga?

Någon sa "nu får vi lära oss älska denna loga" men jag replikerade med att vi får VÄNJA oss.

Jag kan inte påstå att det finns många logor som jag älskar.

Vi har fått fyrkanter istället för trianglar nu. Kanske passar det en ny myndighet - det är ju ändå en byråkrati.

Och om man ska tala om retro så titta på Räddningsverkets logga. Den är också en produkt av sin tid även om den nu är inarbetad. Sen räknar jag iskallt med att loggan kommer att kunna tryckas utan texten bredvid också! Eller?

KBM:s logga är tre trekanter som ramar in en tom trekant - vad säjer det?

Nej, vi får väl vänja oss helt enkelt. Visst är den framtagen under tidspress - det är allt som kommer ur denna process. Nu handlar allt om att prioritera och försöka få nåt klart innan 1 januari.

Anonym sa...

Myndighetens logotyp är ingetnting vi kan diskutera, det är redan bestämt att det är så här den ska se ut. Men vi kan ju tycka till om den och personligen tror jag att den kommer innebär problem i en internationell kontext och inte väcka så mycket positiva reaktioner. Rött syns bra men det är en stoppskylt hur man än vrider och vänder på den. Den religiösa och historiska förklaringen om evighet och styrka känns mycket..krystad. Jag tror (hoppas) att loggan snart måste göras om; välj då en annan reklambyrå.

Anonym sa...

Loggan är inte problemet, det är myndighetsnamnet som är det. Ungefär så här dåligt rent grafiskt och taffligt strategiskt blir det med ett illa valt myndighetsnamn. Försök hitta en webbadress eller en epost-adress som fungerar utan att använda den redan upptagna MSB-domänen. Det går inte. Och att sitta och stirra på loggan och begripa nåt eller se nåt som rör sig ger mig bara migrän. Lite rörande är ju också att se hur allt annat arbete går ut på att göra sig av med belastande arv från de ingående myndigheter i allt från bemanning till lokaler och sen se hela skapelsen krönas av en symbol som är mer räddningstjänst än Räddningsverket någonsin varit. Stor humor mitt i allt elände.

Anonym sa...

Ful och klumpig var mina första reaktioner. Hoppas att den snart görs om tänkte jag därefter.

Efter en snabb titt på Pangea Designs referensuppdrag på http://www.pangeadesign.se/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=14
undrar jag om det är reklambyrån som är problemet... Den här loggan visar ingen likhet med de exempel som byrån själv visar upp, vilket man kan fundera över anledningen till. Oavsett vilket så har beställaren alltid ett ansvar, frågan är hur man har skött det.

Anonym sa...

Nr 1 MSB är sämsta myndighetsnamnet genom tiderna, bara att börja med ordet Myndigheten sjunger ju byråkrati och 70-tal. Det är väll ändå inte det som ska skapas.

Nr 2 När man nu har chansen varför skapar man inte ett namn som kan direktöversättas till engelska med samma betydelse och förkortning. Hur många afrikaner eller tailändare förstår ordet contingencies.

Nr 3 Loggan är ful! Den ska tala för sig själv och inte behöva MSB i mitten.

Grymt besviken på detta grunläggande så nu är man negativ till myndigheten från början tyvärr.